SAKURA

SAKURA

SAKURA was een project waar ik samenwerkte met de woonzorgcentra Ocura, Corsala en Sporenpark te Beringen.

Het project kreeg de naam Sakura, naar het Japanse feest over het vergankelijke, het imperfecte en het aanvaarden van het leven zoals het is en daarvan het beste te maken.

Hierin passen de werken van doorleefde gezichten. De foto’s, die in de verschillende rusthuizen genomen werden, heb ik ‘verweerd’, net als de mensen zelf verweerd zijn. Met mijn medium papier heb ik geprobeerd om er iets artistiek mooi van te maken, net als de mensen mooi zijn. Enerzijds zijn de werken realistisch, maar toch niet onmiddellijk herkenbaar.

De woonzorgcentra werkten met zoveel enthousiasme mee. Sakura zou immers meer worden dan louter een tentoonstelling in hun centrum. Bewoners werden gefotografeerd. Om de mensen actief met mijn werk te betrekken, schepten ze zelf een velletje papier. En later brachten ze een atelierbezoek en kwamen ze proeven van mijn zelfgemaakt gebak.

Terwijl het oorspronkelijk de bedoeling was om een reeks portretten te maken, hebben de bewoners en hun verhalen me steeds opnieuw geïnspireerd. Ik leerde anders te kijken naar het leven in een woonzorgcentrum, zijn bewoners en het personeel. Zo ontstonden eveneens andere reeksen. Werk over mensen met verhalen, over mensen met hun problemen, over het gedrag van de bewoners.